Pandemická generace, aneb jak vláda ničí naše děti

Před dvěma týdny slíbila vláda, že se 1. března vrátí děti posledních ročníků a prvního stupně zpátky do škol. Hejtmani žádali odsouhlasení pandemického zákona, který by mi pomohl v dalším boji s koronavirem. A jak to skončilo? S hejtmany zametli a děti se do školy na začátku března nevrátí.

Když už si myslíte, že nic horšího vláda vymyslet nemůže, přijde další den s ještě větším bizárem. Třeba jako dnes! Babiš chce na tři týdny, co nejvíce omezit pohyb lidí. Zase. Vrchol chaosu se každým dnem posouvá, otázkou je, kde je jeho konec? A jak velká je trpělivost českého národa? Zajímavé, že se čísla nakažených rapidně zvedají zrovna, když se mají děti vrátit do škol. Sliby chyby, když se před dvěma týdny vláda zavázala hejtmanům, že od 1. března budou děti sedět v lavicích. Teď už je všem jasné, že stoprocentně nebudou.

Místo rozvolňování přichází další omezování. Na to, že se za čtyři dny mají děti vrátit do škol, Babiš dneska na tiskové konferenci řekl, že se musí omezit mobilita lidí. Informace mele jak kafemlýnek a jednu větu řekne radši třikrát, asi kdyby to náhodou ještě ta hrstka lidí, co to dokáže poslouchat, nepochopila. 

Pro návrat do normálu je za potřebí proočkovat populaci, ale vláda stále nemá plán na distribuci vakcín. Ty se válí bůhví kde ve skladu, místo toho, aby se očkovalo a děti se mohly vrátit co nejdříve do lavic. Ve srovnání s Izraelem jsme na tom vážně bídně. Zatímco oni mají proočkováno okolo 90 procent lidí, my se pohybujeme okolo 5 procent. Celá Evropa bojuje s nedostatkem vakcín, ale zlatou medaili za největšího losera ze všech vyhrává na plný čáře Česká republika. Tomáš Čupr, majitel a zakladatel Rohlík.cz, se nabídl, že jeho firma zadarmo rozveze vakcíny a odpověď ministra zdravotnictví? „Jste moc hodný. Vakcíny jsou všechny rozvezené do krajů. Informace, že by ležely někde v našich skladech je mylná. Ale moc díky za snahu jb,“ministr zdravotnictví Jan Blatný. Mezi námi, v době jeho odpovědi ještě žádné vakcíny rozvezeny nebyly.

Dalším trapným vtipem byl pokus Jana Hamáčka o utajený tender na dovoz antigenních testů do škol. Když už se vláda konečně rozhodla, že po vzoru našich vyspělejších rakouských sousedů, pustí děti do škol, pan Hamáček si domluvil tajný kšeft za zády všech občanů. Inspiraci vakcín hledala vláda u čínské firmy LEPU, od které taky opsala typ testu. Její testy používají v Rakousku, tak je Hamáček chtěl taky objednat pro naše děti. Problém byl v jejím dodání, tak vyhlásil tichý tender. Hamáček dle svého uznání sám vybral zlatý střed – firmu Tardigrad Interantional Consulting , která zdaleka není nejlepší ani nejlevnější. Zároveň ani zdaleka nesplňovala podmínky vládního zadání, konkrétně termín dodání.  Kdyby jste si o ní chtěli zjistit informace, nic moc nenajdete. A aby to nebylo málo, tak firma s kapitálovým vkladem tisíc korun sídlí poblíž Letiště Václava Havla a ze záznamníku se ozývá ruský hlas. Trochu pofiderní, ne?

Andrej Babiš okamžitě Hamáčkovi takový postup vyčetl, žádal vysvětlení a proběhlo pár výměn názorů na Twitteru. Výsledek? O kauze se slehla zem a nikdo to teď neřeší. Takže děti nemají testy a do školy tím pádem nemohou. Ale co už, Babiš stejně prohlásil, že v současné situaci, kdy jsou nemocnice na pokraji kompletního zhroucení, se mu ani nechce školy otvírat. 

Divadlo, které vláda předvádí je vůči dětem nefér, díky své neschopnosti je drží doma už skoro rok. Ještě někdo věří vládě, že dokáže zkorigovat krizi okolo koronaviru, když ani nedokáže něco tak primitivního jako je nákup antigenních testů? Neschopnost nakoupit testy poukazuje jenom na to, že vládě jsou děti docela jedno a jejich návrat do školy je to poslední, co by chtěli řešit. Protože popularita Babiše je mnohem důležitější než inteligence našich dětí. Podle viroložky Ruth Tachezy je nejdůležitější návrat do škol hlavně pro žáky prvního stupně, kteří distanční výukou trpí nejvíce.

Zatímco jiné státy Evropy se snaží o postupné navrácení dětí do škol, u nás se vláda snaží o jeho oddálení. Je jen ve hvězdách, kdy se doopravdy děti vrátí do škol. Upřímně mi je líto všech rodičů, kteří musí zastávat už několik měsíců pozici učitele. Líto mi je i dětí, dříve bych si nemyslela, že mi můj desetiletý bratr řekne, že mu mimo kamarádu chybí i škola. Bohužel vláda na psychiku a potřeby děti nebere zrovna ohledy. Takže děti buďte v klidu, vybalte si aktovky, stejně se do školy ještě nějaký ten pátek nevrátíte.

Aneta Smržová

Foto: Thinkstock